Guide! Så bygger du din väggförvaring

Med Homeworx väggsystem kan du enkelt anpassa en förvaringslösning efter dina behov.

Här har vi samlat våra bästa tips och råd om vad du ska tänka på när du väljer produkter och delar till din förvaringslösning, samt hur du enklast går till väga när du ska montera den på önskad väggyta.

Vill du snabbt få koll på hur du monterar din förvaringslösning, kan du följa vår quick guide nedan.

Quickguide

1. Montera din bärlist på väggen där förvaringslösningen ska ha sin övre kant. Se till att den monteras rakt och du kan kapa den på längden vid behov.

2. Häng fast dina väggskenor på bärlisten och se till att avståndet mellan skenorna är som önskat för att kommande hyllplan eller liknande ska passa. Skruva fast väggskenorna i väggen.

3. Nu är grunden klart med bärlist och väggskenor. Montera ihop eventuella lösa konsoler med dess hyllplan. Börja sedan att haka fast dina utvalda delar på förvaringslösningen. Alla delar har infästning som enkelt hakas fast i väggskenornas perforeringar. Vissa infästningar går även att montera i nedåtlutande läge för att exempelvis få en vinklad skohylla.

4. Klart! Nu är din nya väggförvaringslösning färdig. Kom ihåg att alla delar går att flytta på väggskenorna och din förvaringslösning kan även kompletteras med fler delar från Homeworx.

Starta med en bärlist

En bärlist är egentligen inget måste när du bygger ditt väggsystem, men den kommer att förenkla arbetet avsevärt när du ska få din förvaring rak och fin.
Bärlisten skruvas upp i förvaringslösningens övre kant och gör det sedan enkelt att haka på väggskenorna och bygga vidare med hyllor och krokar.
Är bärlisten rak, blir väggförvaringen rak.

Bärlisten finns i olika bredder och färger och kan smidigt kapas ner till önskad längd med en bågfil eller vinkelslip.

Starta med en bärlist

Väggskenor som grund

Väggskenorna finns i olika längder, beroende på hur hög du vill att förvaringslösningen ska vara och det är förvaringslösningens antal sektioner som avgör hur många väggskenor du faktiskt behöver.

Om du exempelvis vill bygga en hylla som är 900 mm bred och där med bara ha en sektion, behöver du två väggskenor för att hyllplanen ska kunna hakas i på båda ändar. Ska du i stället bygga en hylla som är dubbelt så bred och där med ha två sektioner, behöver du tre väggskenor som ger hyllplanen stöd både i ytterkanterna samt i mitten av sektionerna där hyllplanen möts. Alla väggskenor har parallella perforeringar för att två hyllor, krokar eller verktygstavlor ska kunna monteras från både höger och vänster sida om väggskenorna.

Väggskenor som grund

Krokar och hyllplan för dina behov

När du börjar inhandla delar och produkter till din väggförvaring har du troligtvis ett rum eller en yta i tankarna där förvaringslösningen ska få ta plats.

I vårt sortiment finns mängder av olika hyllplan, trådhyllplan, skohyllor, hatthyllor och krokar för alla olika utrymmen och behov. Kanske ger trähyllplan en ombonad känsla till bokhyllan, skafferiet eller garderoben medan perforerade hyllplan är praktiska för skoförvaringen i groventrén. Till hallen passar kanske ett hyllplan med klädstång för galgar bra. Fundera över vad du ska förvara och anpassa dina val av produkt och material efter det.

Tänk på att vissa hyllor levereras med fastsvetsade konsoler medan vissa hyllor levereras utan, där du själv får köpa och montera fast konsoler med skruv på hyllplanet innan du hakar fast det i väggförvaringen. Detta anges tydligt i alla produkters beskrivningar när du lägger dem i varukorgen.
Kontakta oss gärna om du är osäker på vilka konsoler som är kompatibla med de hyllplan som du har valt.

Krokar och hyllplan för dina behov

Hyllplan och konsoler

Börja montera

När du sedan fått hemma alla dina utvalda delar är det dags att börja montera.
Tänk på att kontrollera väggen du ska montera på så att väggförvaringen blir stabil och säker. Om det är en gipsvägg kan du behöva borra och sätta i plugg för att skruvarna till väggförvaringen ska få grepp och stanna kvar på sin plats.

Som vi tipsade om längre upp på sidan är bärlisten, om du nu valt att införskaffa en sådan, en bra start. Se till att den monteras rakt och vågrätt, så blir kommande montering mycket enklare. När den sedan är på plats, är det dags att haka fast väggskenorna i bärlisten. Alla väggskenor är identiska och har parallella hål för kommande hyllor och krokar, så det finns ingen risk att du monterar fel väggskena på fel sida. 
Skruva sedan fast väggskenorna mot väggen i de runda stansade hålen. För att vara säker på att väggskenorna monteras rakt och med rätt avstånd, kan det vara smart att haka fast någon hylla eller krokslist mellan väggskenorna både upptill och nedtill innan du skruvar fast väggskenorna.

Börja montera

Haka på och häng

När väggskenorna är monterade på rätt plats, är det dags att börja hänga upp dina utvalda hyllor, krokar och paneler. Alla produkter har bakre krokar som gör det enkelt att haka fast dem i väggskenornas perforeringar. Där behöver dem inte skruvas fast, utan sitter tryggt och säkert fasthakade på sin plats. Det gör det även enkelt att justera delarnas position och smidigt byta plats på hyllor, krokar och paneler. 

Observera att vissa av våra hyllor levereras med fastsvetsade konsoler som är redo att direkt hakas fast i väggskenornas perforeringar, medan vissa hyllor har konsoler som behöver monteras på hyllplanet innan det hakas fast i väggförvaringen. 

Tips! Många produkter kan även monteras vinklade, vilket kan vara praktiskt om man nyttjar hyllplan till förvaring av skor och stövlar, eller vill få plastbackarna i backlisten lutade mot skrivbordet.

Haka på och häng

Välj dina produkter!

Redo att börja bygga din förvaringslösning? Börja shoppa!

Börja shoppa
Välj dina produkter!

Färdiga lösningar

Vill du slippa att välja delar och bygga ihop din förvaringslösning? Ta en titt bland våra färdiga lösningar för hemmets alla utrymmen som enkelt shoppas med några få knapptryck.

Färdiga lösningar
Färdiga lösningar

Behöver du hjälp och råd?

Tveka inte på att kontakta oss om du har frågor kring produkterna i vårt väggförvaringssortiment eller dess montering. Vi finns här med goda tips och råd för hela resan - från val av produkter tills dess att väggförvaringen är monterad och klar hemma hos dig.

Kontakta oss

Vill du inspireras mer?

Upptäck våra samarbeten, tips och råd, färdiga lösningar och mycket mer.

Se mer