Organisera förrådet

Förrådet kan vara en riktig skämsplats när det kommer till ordning och reda. Ofta trycker vi in alla möjliga grejer där utan någon vidare eftertanke och när vi väl behöver något där inne röjer vi runt och svär över o-ordningen som råder. Vi har samlat våra bästa tips och råd för hur du smidigt både hittar det du söker och lägger tillbaka saker på dess rätta plats för att i framtiden undvika stök och kaos i förrådet. 

Börja med att rensa

Ett förråd kan rymma både det ena och det andra, det beror helt på hur många ni är i hushållet, vad era intressen är och hur många saker ni har. Börja med att ge förrådet en rejäl rensning. Många av de grejer som huserar där inne har inte använts på flera år och kommer förmodligen bli liggande i flera år till. Är du osäker på om du ska göra dig av med något för att du kanske kommer behöva det en gång framöver igen finns det säkert en vän eller bekant som kan låna ut det till dig.  

Börja med att rensa

Planera din förvaring

Planera för vad du behöver få plats med och hur du bäst förvara dina grejer. Med ett stadigt, väggfast hyllsystem som du själv anpassar efter rummets storlek och förvaringslådor som du märker upp med vad de innehåller kommer du långt när du vill skapa ordning i förrådet. Kanske får du även plats med en liten arbetsbänk för mindre projekt och eller ett planteringsbord. Här delar vi våra tips om hur du bygger en egen smart väggförvaring. 

Planera din förvaring

Förvara efter säsong

För att inte riskera att förvandla ordningen till kaos igen när sommaren närmar sig och du inte har någon aning om vart du lagt familjens kubbspel, är ett tips att förvara efter säsong. Samla alla vintersaker på ett ställe, sommarprylar på ett annat och saker som du använder mer ofta året om bör du ha mer lättillgängligt. Kom ihåg att det också går utmärkt att byta plats på sakerna för att underlätta under året. Spelar barnen hockey under vinterhalvåret? Se till att hockeyutrustningen hänger längst fram under den tiden och byt sedan när sommarhalvåret och fiskesäsongen drar i gång.

Förvara efter säsong

Utnyttja all väggyta

I stället för att låta alla trädgårdsredskap stå i ett hörn där de i samlad trupp riskerar att falla över nästa person som försöker komma åt lövräfsan så häng upp dem på väggen med hjälp av ett väggkrokskit. På så vis får du också golvyta över som du kan använda till annat. Trava upp alla resväskor på ett hyllplan närmst taket och häng upp stegen på en krok på väggen. 

Utnyttja all väggyta

Vinterförvara växter

Har du ett utomhusförråd kanske du övervintrar pelargoner eller andra icke frosttåliga blommor i ditt förråd. Tänk på att även dessa ska ha en egen plats i förrådet och var noga med var du placerar dem. Förvara lövfallande växter mörkt och icke städsegröna växter (icke lövfallande) ljust. Ju varmare du har i ditt förråd, desto mer vatten behöver dem. I regel vattnar man vinterförvarade växter sparsamt.   

Vinterförvara växter

Få en överblick

Med perforerade paneler och krokar kan du hänga upp de verktyg, redskap, vattenslangar och andra grejer du använder ofta och vill ha lättillgängligt. På så vis får du en överblick över dina grejer och det är enklare att lägga tillbaka var sak på sin plats. Skulle du av någon anledning inte vilja skruva upp ett helt väggsystem på väggen så fungerar det minst lika bra att stapla prylarna på rejäla hyllsystem som står på golvet. Dessa kan du bygga vidare med allt eftersom behovet av mer förvaring växer. 

Få en överblick

Väggsystem Förråd

Ett komplett väggsystem för förråd eller garage som ger plats åt familjens alla intressen.

De översta trådhyllplanen gör att du enkelt får översikt över tillhörigheterna och de olika plåthyllplanen skapar goda förvaringsmöjligheter. 
Häng upp jackorna som inte behöver trängas i hallen och placera skorna eller kängorna i skohyllan med dropplåt.

Lösningen består av två sektioner, 600 mm och 900 mm breda. Väggskenorna är 1800 mm långa.
Totalmåttet för den här lösningen är ca 1520 mm. Det exakta måttet avgörs beroende på montering och placering av exempelvis hyllorna.

Vill du inspireras mer?

Upptäck våra samarbeten, tips och råd, färdiga lösningar och mycket mer.

Se mer